500 g | Lapino puotos antienos file |
žiupsnelis | druskos ir pipirų |
Padažui: | |
1 | obuolys |
0,5 stiklinės | spanguolių |
1-2 v.š. | anties taukų |
1 v.š. | nutarkuotos apelsino žievelės |
20 ml | obuolių acto |
50-70 ml | brendžio |
1-2 a.š. | rudojo cukraus |
žiupsnelis | cinamono |
žiupsnelis | druskos |
1 skiltelė | išspausto česnako |
1 gabalėlis | imbiero |
Salotoms: | |
1 | obuolys |
0,5 | saliero gumbo |
citrinos sulčių | |
žiupsnelis | druskos |
Antiena:
1. Palaikyti kambario temperatūroje bent valandą (nepradėkite kepti tiesiai iš šaldytuvo).
2. Nuplauti, nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
3. Įpjauti odelę įstrižai į vieną pusę ir į kitą.
4. Pipirai ir druska. Tik tiek, jokių ypatingų prieskonių nebūtina turėti.
5. Dėti odele žemyn į sausą (be riebalų) keptuvę, neuždengti, gerai įkaitinti. Kepti 6 minutes. (čia labiausiai ir taškosi)
6. Apversti ir kepti dar 3-5 minutes (žiūrint, kokią mėsą mėgstate, su krauju ar be).
7. Įdėti į skardą/kepimo indą ir kepti orkaitėje (prieš tai ją įkaitinti) 10-12 min apie 200 laipsnių.
8. Ištraukti ir uždengti folija. Leisti mėsai pailsėti bent 7 minutes. Taip sulaikysite visas sultis. Tada pjaustyti.
Salotos:
Čia jau paprasčiau nei paprasta.
Salierą ir obuolį supjaustyti šiaudeliais (bet būtinai šiaudeliais), pašlakstyti citrinų sultimis, žiupsnelis druskos, jei norisi (bet druskos labai mažai). Obuolį rinkitės žaliąjį, rūgštesnį, kietesnį.
Padažas:
Spanguolių padažas gan universalus ir tiks prie įvairių paukščių mėsos. Recepto aš neišradau, spanguolių padažas - klasika. Jis gausis toks saldokas, jausis apelsinų, česnako ir kiti poskoniai. Nors surašiau proporcijas, kiek ir ko dėjau, bet būtinai RAGAUKITE ir koreguokite pagal savo skonį.
- obuolys. Jis bus kaip padažo pagrindas. Dėkite į puodą pjaustytą ar tarkuotą.
- 0,5 stiklinės spanguolių
- 1-2 šaukštai anties taukų (turėjo likti keptuvėje po kepimo)
- 1 šaukštelis nutarkuotos apelsino žievelės (kad labiau jaustųsi apelsino skonis)
- 20 ml obuolių/balzamiko acto (atsvara saldumui)
- 50-70 ml brendžio
- 1-2 šaukštai rudojo cukraus
- žiupsnelis cinamono
- žiupsnelis druskos
- 1 skiltelė išspausto česnako
- 1 gabalėlis imbiero (imbierą dėkite nesmulkintą, nes padažui išvirus jį ištraukite)
Pirma pavirkite obuolį su spanguolėmis, sutrinkite puode, tada sudėkite kitus ingridietus ir pavirkite, kol viskas susijungs į vientisą padažą.
Už receptą ir nuotraukas dėojame raudonavirtuve