Žąsies paruošimas ir kepimas:
- Prieš ruošiant, palikite žąsį kambario temperatūroje 30-60 min.
- Prikaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių.
- Žąsies vidurius išdarinėkite (viduje galite rasti širdelę ir skranduką). Žąsį iš išorės ir iš vidaus gerai nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu. Pašalinkite kiek galima daugiau riebalų: iš papilvės, palei kaklą.
- Nupjaukite sparnelius iki alkūnių - kepant orkaitėje jie tik dega.
- Nupjaukite žąsies kaklą paliekant odą.
- Sparnelius, skranduką, širdį ir kaklą (taip vadinamus kogalvius) pataupykite tolimesniam sultinio ir pašteto ruošimui.
- Mediniu smeigtuku kas 2-3 cm subadykite visą žąsies odą - kepant per skylutes tekės riebalai ir apsaugos žąsį nuo džiūvimo.
- Užlenkus kaklo odą prismeikite smeigtuku prie nugaros. Žąsies išorę ir vidų dosniai ištrinkite druskos ir maltų pipirų mišiniu.
- Vidun įdėkite 2 morkos puseles, 2 saliero stiebo puseles, nelukštentą česnako galvą, perpjautą pusiau - statmenai skiltelėms, čiobrelius ir šalavijus. Kepamos žąsies vidinė ertmė turi būti pusiau tuščia, kad karštis cirkuliuotų ir iš vidaus.
- Virvute tvirtai suriškite kojas - nuo atsikišusių kojų varvantys riebalai kepant gali užsiliepsnoti (jeigu jūsų skarda didelė ir kojos neatsikišę, rišti nebūtina).
- Žąsį dėkite nugara aukštyn ant grotelių skardoje su aukštais kraštais ir kepkite 1 val.
- Žąsį ištraukite iš orkaitės ir apverskite krūtine aukštyn. Toliau kepkite žąsį dar apie 1 valandą, kol odelė gražiai parus. Patartina kas 30-60 minučių nusemti apačioje susikaupusius riebalus, kad bekepant jie kartais neužsiliepsnotų.
- Dabar sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180°C laipsnių ir toliau kepkite žąsį dar maždaug 2,5 valandos. Iš viso orkaitėje žąsis turi būti apie 4,5 val.
- Termometru patikrinkite krūtinėlės mėsą, temperatūra turi siekti 75°C laipsnius.
- Jeigu kepate žąsį su obuoliais, juos išdėliokite aplink žąsį likus 30-40 min. iki kepimo pabaigos, obuolių puselės iškepa per 20-30 min
Sultinio paruošimas:
- Žąsies kaklą, sparnelius, skranduką, širdį dėkite į vidutinio dydžio puodą.
- Pridėkite morkas, svogūną, perpjautą pusiau statmenai rievėms, nepjaustytas petražoles/salierą, lauro lapelį, pipirus, druską, apliekite 2 litrais vandens. Vanduo turi dengti puodo turinį maždaug 3 cm.
- Sultinį pamažu virkite apie 1 val.
- Nukoškite sultinį per koštuvą arba sietelį, pašalinkite paviršiuje susidariusius riebalus. Skaidrus sultinys tinka padažo gaminimui.
Padažo paruošimas ir žąsies pateikimas:
- Iškepusią žąsį ištraukite iš orkaitės ir padėkite ant lentelės, kur yra griovelis nutekančioms sultims surinkti.
- Žąsies kojas išvaduokite nuo virvutės.
- Paliekite taip žąsį kambario temperatūroje "pailsėti" mažiausiai 15-20 minučių.
- Blėkoje, kur kepė žąsis, bus susidaręs nemažas kiekis riebalų. Visus riebalus pašalinkite (arba pataupykite atskirame indelyje, jie tinka bulvių kepimui arba padengti paruoštam paštetui, kad nesioksiduotų); jeigu yra juodų degėsių gabaliukų - juos išmeskite.
- Į apskrudusią blėkutę, pastatytą virš didelės liepsnos, pilkite vyno ir maišant medine mentele virkite, kol nuo dugno atšoks visi rudi priskrudimai bei skystis nugaruos maždaug iki pusės.
- Pripilkite 2 stiklines žąsies sultinio ir toliau virkite kol skystis nugaruos iki ketvirčio.
- Pridėkite sviesto, paskaninkite druska ir pipirais, dar truputuką pavirkite, kol padažas sutirštės.
- Pjaustant žąsį, nutekėjusias sultis supilkite į anksčiau paruoštą padažą.
- Nukoškite padažą per sietelį į platų ąsotėlį, įdėkite samtuką arba didelį šaukštą. Pateikiame šalia keptos žąsies. Skanaus!