Pradžia /  RECEPTAI  /  ŽĄSIENA  / 
Šventinė žąsis
ingredientai
4-4,5 kg. Lapino puota švž. žąsis
Pagal skonį Raudonėlis
Pagal skonį Paprikos milteliai
Pagal skonį Malti juodi pipirai
Pagal poreikį Česnakas
Šiek tiek Klevų sirupas
1 vnt. Citrinos sultys
Pagal skonį Druska
Garnyrui:
Pagal poreikį Slyvos
Keletas Gvazdikėliai
Pagal skonį Rudasis cukrus
Pagal skonį Cinamonas

Šventinė žąsis

300 min. + marinavimas
4-6 porcijos
Gaminimas
  1. Žąsį nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir įtrinkite sausu prieskonių mišiniu: smulkintu raudonėliu, paprika, druska, smulkintais pipirais, trintu česnaku. Dėkite į šaldytuvą ir palikite pernakt. Pasimarinavusią žąsį porą valandų prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje. Žąsies odą subadykite ir aptepkite citrinos sulčių bei klevų sirupo mišiniu (santykiu 2:3). Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (su ventiliatoriumi) ir kepkite žąsį po 15 min. iš abiejų pusių. Tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160°C (konvekcijos režimu) ir kepkite apie 4 valandas, kartais žąsį apversdami. Kadangi žąsis turi daug taukų, rekomenduoju ją kepti ant grotelių, o po jomis įstumti gilesnę orkaitės skardą. Tokiu būdu per subadytą žąsies odą išvarvės riebalų perteklius. Susidarius nemažam riebalų kiekiui skardoje, taukus išpilkite į indelį (galbūt panaudosite šiek tiek žąsies taukų bulvėms kepti) ir grąžinkite skardą į orkaitę.
  2. Pasiruoškite garnyrą: į kepimo indą sudėkite perpus perpjautas slyvas be kauliukų, įmaišykite gvazdikėlių, apibarstykite cinamonu ir ruduoju cukrumi. Kepkite 160°C orkaitėje apie 20-25 minutes arba kol slyvos taps minkštos, retsykiais apšlakstydami slyvas indo dugne susidariusiomis sultimis.
  3. Žąsį patiekite su bulvių arba kitų šakninių daržovių koše, keptomis slyvomis, apšlakstykite iš slyvų susidariusiu padažu. Taip pat galite iškepti ir kaimiškų obuolių. Juos pašaukite į orkaitę likus maždaug 30 minučių iki žąsies kepimo pabaigos. Skanaus!

Dėkojame Kitchenjulia.com už receptą!

Atgal į receptų sąrašą