1 PASLAPTIS - tinkamas pasirinkimas. Pirma, sultingas ir gero aromato jautienos didkepsnis "Rib Eye" be kaulo, kol dar neiškeptas, panašus į marmuro gabalėlį gausiai išmargintą riebalų gyslelėmis. Antra taisyklė, renkantis didkepsnį, stori riebalų kailinukai jo pakraščiukuose, kurie nuo špižinės keptuvės karščio ima tirpti ir suteikia mėsytei aromatą, skonį ir minkštumą, privalomi. Jokiais būdais jų nenupjaustykite. Trečia taisyklė, riebalai turi būti šviesūs. Jei jie - geltoni, mėsa nebus sultinga. 300 g tinkamai pasirinkto, sveikos tamsiai raudonos spalvos didkepsnio sočiai užteks vienam išalkusiam arba dviems ne tokiems alkaniems valgytojams. Šioje vietoje išduosiu štai tokį dalyką - ne vieną, ir ne du kartus kepiau "KITCHEN me" didkepsnius: gardu ir kokybiška. Labai džiaugiuosi mūsų užsimezgusią pažintimi. Ir netikėk žmogau, kad kai atveri rankas, geri dalykai patys į jas sukrenta.
2 PASLAPTIS - kuklus marinavimas. Kai jau turime įsigiję kokybišką antrekotą, laikas eiti į virtuvę, tačiau, prieš jį kepant, tikrai naudinga, gerai nusausinus popieriniu rankšluostuku, kiek pamarinuoti kambario temperatūroje. Jį, kaip ir kitus jautienos pjausnius, neverta perkrauti marinatais - užteks apvolioti lašelyje aliejaus, sugrūstuose pipiruose, uždengti česnakais, keliomis dašio (oi, kaip jis tinka ir draugauja su riebesne jautiena!) ar rozmarino šakelėmis, keliomis citrinos žievelės juostelėmis ir prie šono priglausti pora lauro lapų. Mėsai šiame patale marinuoti reikėtų bent pusvalandžio, žinoma, marinato aromatas įsigers labiau, jei mėsą marinuotis paliksite visai valandai. Ir kol kas jokios druskos!
3 PASLAPTIS - žaismingas kepimas. Kadangi antrekotas turi daugiau riebalų nei kiti kepsniai, jį net geriau ruošti sunkioje špižinėje keptuvėje, o ne kepsninėje. Kepsninėje iš antrekoto išbėga riebalai, dėl to nukenčia didkepsnio skonis. Be to, išbėgę riebalai gali sukelti rimtą liepsną ir kepsnį apdeginti, o štai špižinėje keptuvėje antrekotas griebiančiai už dūšios nuo jaukumo tuose riebaluose spirga. Norite eiti dar toliau - investuokite į vynuogių kauliukų aliejų, kuris pasižymi aukšta smilkimo temperatūra, todėl itin tinka, didelį karštį mėgstančiam, antrekoto kepimui. Kaip supratote keptuvę su aliejumi turėsite įkaitinti itin gerai - kol pasirodys dūmelis. Ir tik dabar laikas druskinti: 300 g antrekotui reikės 2/3 arbatinio šaukštelio druskos! Gal dar šiek tiek pipirų? O tada, kai antrekotas padruskintas ir gerai papipirintas, belieka jį guldyti į vieną keptuvės pusę, gerą minutę nejudinti, apvertus perdėti į kitą keptuvės pusę, ir taip kepti 5-6 minutes, jei kaip mes mėgstate ryškiai rausvos spalvos antrekotą. Nerekomenduoju trumpinti kepimo laiko, net jei itin mėgstate didkepsnius "su krauju", kadangi antrekotu atveju reikia šiek tiek laiko, kad mano visaip kaip gražiai "apdainuoti" riebalai išsilydytų ir paskleistų savo magiją.
4 PASLAPTIS - apgalvotas patiekimas. Išėmę didkepsnį iš keptuvės, leiskite jam pailsėti ant medinės lentelės, užkloję folija, ir 10 minučių nepjaukite. Tokiu būdu sultys pasiskirstys po visą didkepsnį ir, kai ateis laikas jį pjaustyti, iš jo nepabėgs. Kol antrekotas ilsisi, siūlau atsipalaiduoti, nes visas darbas jau padarytas, į taurę įsipilti raudono vyno, pusę ciabatt'os perpjauti išilgai pusiau, gautas dalis, aptepus aliejumi, pasiskrudinti iš abiejų pusių. Kai duona šiek tiek atvės, vidines riekių puses ištrinti česnaku ir aptepti majonezo ir garstyčių su medumi mišiniu (3 šaukštams majonezo - 1 šaukštas garstyčių su medumi). Prigriebti gerą saują rukolų, jas apvolioti toje pačioje keptuvėje, kur kepė kepsnys ir kloti ant vienos duonos riekės. O ant rukolų išdėlioti antrekoto gabalėlius, užvožti kita rieke ir ragauti. Argi ne tobula?
Dėkojame MUKATANAS už paslaptis!